Cinemateket: Do Bigha Zamin
En fattig bonde och hans familj får bara tre månader på sig att betala tillbaka en skuld, annars förlorar de den lilla jordplätt som är hela deras liv. Det är där de bor, det är där de odlar sin mat. Fadern och sonen beger sig till Calcutta med hopp om arbete och en möjlighet att tjäna ihop de pengar som behövs. Men de är inte ensamma, staden fullständigt kryllar av människor som söker jobb.
Under 1950-talet stod Indien inför flera samhälleliga och politiska utmaningar efter att landet hade fått sin självständighet från brittiskt kolonialstyre 1947. Bimal Roy – som tillsammans med bland andra Satyajit Ray, Guru Dutt, och Ritwik Ghatak tillhör de tongivande filmskaparna i det som brukar kallas den indiska filmens guldålder – fokuserar i sitt hjärtskärande drama på Indiens lantbruksproblem, feodalt jordägande och social orättvisa. Filmens titel Do Bigha Zamin är en indisk måttenhet och syftar på den bit mark som filmens protagonist kämpar för att få behålla. Roys beundran för den italienska neorealismen, framför allt Vittorio de Sica, märks inte minst i stadsscenerna med pappan och sonen.
Regi: Bimal Roy, 1953, Indien, 2 tim 11 min, hindi, engelsk text, digital kopia, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från National Film Archive of India.