Premiärer

 

Tully

Premiär: 18 maj 2018

Trebarnsmamman Marlos liv består av ständig brist på sömn, vardagstjafs, blöjbyten och amning. Barnens pappa Drew märker inte ens att familjens behov helt tagit över Marlos liv. Hennes bror är mer uppmärksam och erbjuder sig att betala för en nattnanny. Marlo tvekar först inför unga Tully, men överrumplas snabbt av hennes energi och livsaptit. Det dröjer inte länge förrän de två är oskiljaktiga, samtidigt som Marlo försöker få grepp om vem Tully egentligen är. En ny dramakomedi från teamet bakom Juno med Charlize Theron i huvudrollen som Marlo.
1 tim 36 min Komedi, Drama 11 år
Regi: Jason Reitman
Skådespelare: Mackenzie Davis, Charlize Theron, Mark Duplass, Ron Livingston, Emily Haine
Originaltitel: Tully
Originalspråk: Engelska
______________________________________________________________________

Under the Tree

Premiär: 1 jun 2018

Atli och Agnes hänger mest ihop för dottern Ásas skull, och när Agnes upptäcker att Atli kollar på film där han har sex med sitt ex slänger hon raskt ut honom. Han flyttar in hos föräldrarna, som är i konflikt med grannarna om det stora alltför skuggande trädet på sin bakgård. Atli genomlider käbblet mellan de två hushållen samtidigt som han försöker säkra delad vårdnad om lilla Ása. Trädkampen förs med allt från säkerhetskameror till motorsåg, och såväl människors som husdjurs liv svävar snart i fara. Sigurdur Sigurjónsson, från biosuccén ”Bland män och får”, spelar Atlis pappa. Under the Tree valdes till Islands officiella Oscarbidrag och blev förra årets näst mest populära film på de isländska biograferna.

1 tim 29 min Komedi, Drama
Regi: Hafsteinn Sigurðsson
Skådespelare: Steinþór Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann
Originaltitel: Undir trénu
Originalspråk: Isländska
_______________________________________________________________________

 

Destination Europa

Premiär: 1 jun 2018

Revolten-regissören Kornél Mundruczo är tillbaka med ett visuellt äventyr som inte liknar något annat.

Aryan, en ung immigrant från Syrien blir nedskjuten när han försöker fly över gränsen till Ungern. Skadad, rädd och chockad gör han en besynnerlig upptäckt – han kan sväva fritt. Efter att ha placerats i flyktingläger smugglas han ut av en cynisk läkare vars enda avsikt är att utnyttja Aryans märkvärdiga egenskap i en korrumperad värld …
Kornél Mundruczos siktar, likt sin protagonist, mot stjärnorna med denna unika filmupplevelse.

När jag var fjorton år gammal läste jag The Flying Boy, den fick mig att ifrågasätta vad som är trovärdigt här i livet. Jag ville med min film få fram en berättelse som oavbrutet får folk att fråga sig själva samma sak – ska jag tro mina ögon eller inte? Det handlar om relationen mellan åskådaren, det som sker på duken och framför allt den frihet till tolkning som skapas däremellan.
Jag besökte ett flyktingläger för fyra år sedan vilket var en rörande upplevelse som påverkade mig djupt. Allt var så omänskligt. Efter tre veckor av filmande där började jag fundera kring frågan ”Vad innebär det att vara europé?”. Min tid i flyktinglägret fick mig också att reflektera kring ”Vad vi har och vad vi inte kan få”, slutligen blev de här olika frågeställningarna tillsammans stommen till min film och ur det föddes tanken – vad händer om en flykting kan flyga?Tidigare har jag tänkt att vad kan vara svårare än att jobba med 200 hundar, som jag gjorde i Revolten (White God, 2014). Men att få en karaktär att flyga var ännu svårare! Trots det var jag fast besluten att genomföra min idé eftersom jag ville utmana åskådarna och tvinga dem att ifrågasätta verkligheten. Jag ville även att filmen skulle upplevas mer fysiskt än intellektuellt och för att reflektera det kaos som råder runt omkring mig i min vardag i Budapest har filmen fått ett mer frenetiskt tempo än mina tidigare filmer. Jag är faktiskt väldigt nöjd med resultatet.” – Kornél Mundruczó

2 tim 3 min, Drama

Regi: Kornél Mundruczó
Skådespelare: Zsombor Jéger, Merab Ninidze, György Cserhalmi
Originaltitel: Jupiter holdja
Originalspråk: Ungerska

_____________________________________________________________________________

McQueen

Premiär: 8 jun 2018

Den unge Alexander Mcqueen gjorde entré på Londons modescen från ingenstans. Med sin häpnadsväckande talang och rebelliska sinne vände han uppochner på konventionerna och introducerade en tidigare otänkbar estetik bestående av lika delar tradition och sabotage. 20 år senare, på toppen av sin karriär, lämnade han livet lika plötsligt. McQueen är en intim skildring av en av modehistoriens främsta genier, en konstnär med absolut gehör för människokroppens alla tänkbara silhuetter.

1 tim 51 minDokumentär Ej granskad

Regi: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui
Skådespelare: Alexander McQueen
Originaltitel: McQueen
Originalspråk: Engelska
Premiär: 8 jun 2018

 

På Chesil Beach

Premiär: 15 jun 2018

Från första ögonkastet vet de att de älskar varandra. Men Florence och Edwards olika bakgrunder blir aldrig så tydlig som på bröllopsnatten, på ett ödsligt badhotell vid den engelska sydkusten. Det är en natt som ska definiera deras liv, och som utgör ramen för en berättelse om ungdom och kärlek i det tidiga 60-talet. Det är med stor ömhet och fingertoppskänsla som regissören Dominic Cooke tar Ian McEwans älskade roman På Chesil Beach till bioduken.

Regi: Dominic Cooke
Skådespelare: Saoirse Ronan, Emily Watson, Anne-Marie Duff
Originaltitel: On Chesil Beach
Originalspråk: Engelska