Kommande filmer

The Miseducation of Cameron Post

Premiär: 24 aug 2018

När Cameron Post förlorade sina föräldrar i en bilolycka kände hon både skuld och lättnad över att de nu aldrig skulle få reda på att hon var lesbisk. Några år senare bor den 16-åriga Cameron med sin nyreligiösa moster och är samtidigt tillsammans med skolans snyggaste tjej. När de två blir påkomna skickas Cameron till ‘God’s Promise’, ett konverteringsläger där man ”botar” tonåringar från deras homosexualitet. I den märkliga miljön finner hon en ny familj bland de andra konvertiterna. Cameron accepterar möjligheten till förändring, fram tills att en av hennes vänner får ett nervöst sammanbrott. Hon inser då vilken hjärntvätt de utsätts för och vilket stort övergrepp det är att tvingas trycka undan sin sanna identitet.

Regi: Desiree Akhavan
Originaltitel: The Miseducation of Cameron Post
Originalspråk: Engelska
Åldersgräns: 11 år
1 tim 43 min
________________________________________________________________

Domaren

Premiär: 24 aug 2018
Hovrättsdomaren Fiona försöker rädda livet på den svårt sjuke sjuttonåringen Adam. Hans föräldrar vägrar honom en livsviktig blodtransfusion på grund av sin religiösa övertygelse. Lagen ger Fiona rätt att gå mot deras vilja, men vad vill Adam själv? Mötet dem emellan kommer att förändra bådas liv, och kanske ser hon i Adam det barn hon aldrig fått. Samtidigt måste Fiona kämpa för sitt äktenskap med Jack som trots att han älskar henne vill ha en affär med en annan kvinna, eftersom passionen i deras relation numera saknas. Baserad på boken av Ian McEwan.
Regi: Richard Eyre
Skådespelare: Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead, Ben Chaplin, Eileen Walsh, Rupert Vansittart
Originaltitel: The Children Act
Originalspråk: Engelska
1 tim 45 minDrama 7 år
___________________________________________________

Gräns
En omänsklig kärlekshistoria

Premiär: 31 aug 2018

John Ajvide Lindqvists novell får nytt liv i Ali Abbasis egensinniga Cannesvinnare

Tullpolisen Tina har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon försöker dölja något. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig inom poliskåren och hon anlitas för att hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet. Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att Vore döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore så hör Tina inte hemma i den här världen. Nu måste hon välja: fortsätta med sin livslögn eller omfamna den skrämmande sanningen om vem hon egentligen är.

Regi:Ali Abbasi
Skådespelare: Eva Melander, Eero Milonoff
Originaltitel: Gräns
Originalspråk:Svenska
______________________________________________________________________

Den sommaren

Premiär: 31 aug 2018

Dokumentär | Sverige | 80 min

Året är 1972, platsen det bohemiska East Hampton, New York. Miljön kommer senare att återges i den nu kultförklarade filmen Gray Gardens. I Big Edie och Little Edies gamla villa spirar kreativiteten, bland gästerna den sommaren finns släktingarna Jackie Kennedy Onassis och Lee Radziwill och vännerna Andy Warhol, Mick Jagger och Peter Beard. Göran Hugo Olsson (The Black Power Mixtape) ger i DEN SOMMAREN liv och relevans åt nyupptäckt och aldrig förr visat filmmaterial från en drömsk svunnen tid. DEN SOMMAREN har hyllats av internationell press, Village Voice kallar den ”ovärderlig” och The Guardian ger den 5/5.

Regissör: Göran Hugo Olsson
Utgivningsår: 2017
Medverkande: Peter Beard, Andy Warhol, Edith Bouvier Beale, Edith ”Little Edie” Bouvier Beale, Paul Morrissey, Lee Radziwill
Språk: Engelska

 

__________________________________________________________________

 

BlackKklansman

Premiär: 7 sep 2018

Det är tidigt 70-tal – en kaosartad tid kantad av slaget om medborgliga rättigheter. Ron Stallworth blir den första kriminalaren med afroamerikansk bakgrund på Colorado Springs-polisstation. Hans anställning välkomnas med skepticism och öppen hotfullhet av både kollegor och chefer. Helt orädd beslutar sig Stallworth för att göra sig ett namn och skapa förändring i samhället. Han ger sig djärvt ut på ett farligt uppdrag: att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Förställd till rasist kontaktar Stallworth gruppen och snart blir han inbjuden i den innersta kretsen. Från den visionära filmskaparen Spike Lee kommer nu den otroliga men sanna historien om en amerikanske hjälte.

Regi: Spike Lee
Skådespelare: Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, John David Washington, Robert John Burke, Japser Pääkönen
Originaltitel: BlackKklansman
Originalspråk: Engelska
2 tim 15 min 11 år
_________________________________________________________

Trädgårdsfesten

Premiär: 7 sep 2018

Det är en ljuvlig sommardag i en trädgård utanför Paris. Castro, en avdankad tv-stjärna, anländer till sin producents inflyttningsfest. Bland de andra gästerna finns Castros exfru och deras dotter som just utkommit med en bok om deras misslyckade äktenskap. Såväl som youtubefenomen och en kändistörstande servitris. Det är helt enkelt upplagt för en munter tillställning… eller totalt kaos.

Regi: Agnés Jaoui
Skådespelare: Agnés Jaoui, Jean-Pierre Bacri, Léa Drucker
Originaltitel: Place publique
Originalspråk: Franska
1 tim 38 minDrama, Komedi Ej granskad
___________________________________________________________

Unga Astrid

Premiär: 14 sep 2018

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv.

Regi: Pernille Fischer Christensen
Skådespelare: Alba August, Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Maria Bonnevie, Björn Gustafsson
Originaltitel: Unga Astrid
Originalspråk: Svenska
2 tim 3 minBiografi, Drama Ej granskad
____________________________________________________

RBG

Premiär 14 september

Dokumentär | USA | 98 min

85-åriga Ruth Bader Ginsburg, domare i Högsta domstolen och oväntad populärkulturikon, har först på senare år blivit allmänkändis i USA. Men i hela sin karriär har hon kämpat för kvinnorättsfrågor och jämställdhet, vilket gjort att Julie Cohen och Betsy Wests dokumentär omedelbart slog sig in på amerikanska biotoppen. Konsensus är att Ruth Bader Ginsburg är en folkets hjältinna vars liv kräver ett personporträtt som RBG.

Regissör: Julie Cohen, Betsy West
Utgivningsår: 2018
Medverkande: Ruth Bader Ginsburg, Gloria Steinem, Nina Totenberg
Språk: Engelska

 

 

 

___________________________________________________

The Man Who Stole Banksy

A MOVIE ABOUT STREET, ART, DONKEYS AND CAPITALISM

Berättarröst Iggy Pop.

PREMIÄR 21 september

2007 åkte Banksy och hans team till Betlehem och till de ockuperade delarna av Palestina. De började utöva sin karaktäristiska gatukonst på väggarna runt Västbanken. Mötet mellan den pacifistiska gatukonstnären och ett land brännmärkt av många års strid och krig borde ha varit kärlek vid första ögonkastet, men någonting gick helt fel. Ett specifikt konstverk gick inte alls hem; en muralmålning av en israelisk soldat som ber en åsna om identitetspapper. Verket utlöste raseri och man menade att Banksy pekade ut landet och dess folk som idioter.

Taxichauffören Walid tog hjälp av lokala invånare och sågade bort den provocerande målningen. Han planerade att sälja den på Ebay till högstbjudande. Vi följer sedan väggmålningens resa från Betlehems dammiga gator, över havet till konstauktioner i väst, där den säljs dyrt till privata konsthandlare. Historien om väggbiten visar på ett större sammanhang, om hur det existerar en hemlig marknad för gatukonst. Tappar gatukonsten sin mening när den flyttas in på galleri?

DOCUMENTARY COMPETITION – Tribeca Film Festival 2018

Genre Dokumentär
Land UK, Italien
Inspelningsår 2018
Regi Marco Proserpio
Skådespelare Iggy Pop, Stephan Keszler, Sami Zarour
Release