Filmer

Till Nuvarande filmer

Kommande

………………

KOMMANDE PREMIÄRER:

Efterskalv: Efter ett avtjänat fängelsestraff återvänder en ung man till sin hemby för att börja om, men omgivningen kan varken glömma eller förlåta hans brott. Premiär 20 nov
Tale of Tales: En riktig sagofilm! Premiär 20 nov
Taxi Teheran: Passagerare av alla slag berättar öppenhjärtligt om sina liv för taxichauffören som spelas av regissören själv. Premiär 27 nov
Det vita folket: Thriller som utspelas i ett förvar där folk väntar på utvisning. Med Pernilla August och Vera Vitali. Premiär 27 nov
45 år: Charlotte Rampling Premiär 4 dec
Louder Than Bombs: Isabelle Huppert Premiär 18 dec
Carol: Regi Todd Haynes (Far From Heaven, I’m Not There) Kärleksdrama i stilsäker 50-talsmiljö med Cate Blanchett och Rooney Mara. Premiär 25 dec 

 

 

……

 

På repertoaren

affisch-TJUVHEDERliten

Taikon

taikon banner

Dokumentär om Katarina Taikon, känd både för sina böcker om Katitzi och för att hon var en stridbar debattör.

MIN LILLA SYSTER
LILLA syster rec banner
En fin skildring av sykonrelationer i skuggan av ätstörningar.  1 tim 35 min
”Av de svenska långfilmer jag sett på bio i år, och de är några stycken, är Min lilla syster en av de allra bästa, och en film som sticker ut.” Mats Johnson, GP
FLOCKEN
FB-banner_FLOCKEN-560px
SPECIALARRANGEMANG MÅN 28 SEPT 18.00
FILMVISNING OCH EFTERFÖLJANDE SAMTAL MED FILMENS PRODUCENT ANNIKA HELLSTRÖM
BILJETTPRIS 50 KR VID DETTA TILLFÄLLE (ord 100 kr)
tärning fem  DN4
Idyllen rämnar i ett litet norrländskt samhälle när en tonårsflicka anmäler en klasskamrat för våldtäkt. Rykten sprids och hela samhället vänder sig mot flickan och hennes familj.
1 tim 49 min

 

 

Kvinnan_i_guld banner

KVINNAN I GULD 

Helen Mirren är som vanligt helt lysande i verklighetsbaserad drama om en judisk kvinna som femtio år efter andra världskriget försöker få tillbaka den berömda målning nazisterna stal av hennes familj.

fyra fyrar Mats Johnson i GP

tärning fem Jeanette Gentele i SvD

AMY_Poster_A3 liten (566x800)

AMY – Hyllad dokumentär om sångerskan Amy Winehouse

tärning fem  fem fyrar   DN4

2 tim 7 min

 

 

Tidigare

A3_recaffisch_LTB

Premiär fre 18 dec

Louder Than Bombs: Bronshästen vid Stockholms Filmfestival!

Den norske regissören Joachim Trier gjorde för några år sedan  den uppskattade filmen Oslo 31 Aug. Han har nu regisserat sin första engelskspråkiga film om en familj där mamman (Isabelle Huppert) gått bort i en trafikolycka. Hon var krigsfotograf och inför en retrospektiv utställning av hennes fotografier samlas maken (Gabriel Byrne) och sönerna (Jesse Eisenberg och Devin Druid). Filmen berättar ur de olika familjemedlemmarnas perspektiv om deras känslor och relationer.

eden banner

Om den franska rejvkulturen på 1990-talet.

love&mercy

Om Brian Wilson och The Beach Boys

FAR FROM THE MADDING CROWD 

Thomas Vinterbergs filmatisering av Thomas Hardys roman Fjärran från vimlets yra.

DN4

1 tim 59 min

far_from_the_madding_crowd

dukeofburgundyliten

THE DUKE OF BURGUNDY 

Snyggt och fascinerande om två lesbiska entomologer i ett sadomasochistiskt förhållande där det inte är självklart vem som egentligen har makten.

”Vårt strävsamma par är Cynthia och hennes protegé Evelyn, vilkas liv går sin gilla gång i den lilla onamngivna europeiska staden där det varken är nu- eller dåtid och där ingen tycker det verkar fantastiskt att där bara tycks bo kvinnor. Cynthia, en briljant lepidopterolog, föreläser om svärmare och malar till nästan fullsatta hus medan Evelyn andlöst lyssnar på.

Sitt hemliv dekorerar de sorgfälligt med raffinerade rollspel, alltid med samma utgång: Evelyn uppför sig illa och bestraffas. Hon anländer för att städa och tvätta men missar ett plagg eller glömmer att putsa ett par stövlar. Eller så är hon sen. Eller sätter sig ner utan att det sagts så. Cynthia är inte nådig; disciplinering sker medelst olika slags fjättring, ansiktssittning, japanska knutar, emellanåt är någon kroppsvätska på tapeten. Idyllen är total, särskilt efter en natt i sarkofag.”
1 tim 44 min

……

AVSKEDSFESTEN 

Israelisk komedi om dödshjälp på ålderdomshem.

”Avskedsfesten” presterar en fin balansgång mellan allvar och humor, helt säkert hjälpt av den för de flesta av oss obekanta rollistan, full av de bästa israeliska komediskådespelarna ur sin generation, lite som Hasse Alfredson, Eva Rydberg, Birgitta Andersson och Magnus Härenstam här hemma. Lägg till detta en avväpnande judisk slagkraft som kultiverats genom seklerna. Samt en av dessa universella frågor som inte lämnar oss och i vilken denna film tar tydlig ställning. Eller som Yana säger om Max: ”Han vill ju bara dö en naturlig död.”

tärning fyra Jan Lumholdt i SvD

DN4 Kerstin Gezelius i DN

1 tim 33 min

 

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Drama av Roy Andersson

 
 
Filmen är den tredje delen i vad Andersson kallar ”en trilogi om att vara människa” i vilken även filmerna Sånger från andra våningen (2000) och Du levande (2007) ingår . Den tilldelades Guldlejonet i samband med premiärvisningen i september vid filmfestivalen i Venedig 2014. Filmen består av 37 separata tablåer som hålls samman av scener med två män som rör sig genom tid och rum, från gammaltestamentlig tid till nutid och försöker sälja skämtartiklar.

 1 h 41 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Aftonbladet (4/5), Moviezine (4/5)

……

 

5:e december

Gentlemen

Drama av Mikael Marcimain

 gentlemen
 
En storfilm efter Klas Östergrens kritikerhyllade och bästsäljande roman om excentrikern Henry Morgans osannolika liv. En virvlande och böljande berättelse, fylld av vapenhandel, människosmuggling, kärlek, Görings gamla säng och en begraven guldskatt. Blåslagen barrikaderar sig författaren Klas Östergren i den excentriske Henry Morgans paradvåning på Hornsgatan i Stockholm där han hyr ett rum. Allt började ett år tidigare när Klas möter Henry på boxningsklubben Europa och dras in i hans osannolika värld. Henry, som med dödsförakt delar älskarinna med den ljusskygge affärsmannen Wilhelm Sterner, är nu spårlöst försvunnen och Klas fruktar för sitt liv. Desperat nedtecknar han krönikan om Henry Morgans fascinerande liv och äventyr.

 

Trailer: youtube

IMDb (6.3/10)

……

 19:e december

Foxcatcher

Drama av Bennett Miller

 
 
FOXCATCHER baseras på den sanna historien om den schizofrene miljonären John Du Pont, som 1996 mördade OS-brottaren David Schultz. Rollen som Du Pont spelas av Steve Carrell och Mark Ruffalo spelar Schultz. I övriga roller medverkar Channing Tatum, Sienna Miller och Vanessa Redgrave.

 2 h 10 min

Trailer: youtube

IMDb (7.9/10), Moviezine (3/5)

 

……

19:e december

Pride

Brittisk komedi

 pride
 
Sommaren 1984. Margaret Thatcher sitter vid makten i Storbritannien och gruvstrejken rasar vilt ute i landet. Samtidigt pågår Pride-paraden i London där en grupp gayaktivister bestämmer sig för att stötta gruvarbetarna och samla ihop pengar till deras fackförening. Facket är emellertid negativ till deras stöd och väljer att avstå. Gayaktivisterna låter sig inte avskräckas och tar därför sitt stöd direkt till de strejkande arbetarna och en oväntad allians tar form. Pride baserar sig på verkliga händelser. 

 2 h 0 min

Trailer: youtube

IMDb (8.1/10)

 

……

9:e januari

Birdman

Komedi av Alejandro González Iñárritu

 birdman
 
En före detta skådespelare, som en gång spelat ikonisk superhjälte, måste övervinna sitt ego och sina familjeproblem när han sätter upp en pjäs på Broadway för att återvinna sina forna heder. 

 1 h 59 min

Trailer: youtube

IMDb (9.1/10), Moviezine (5/5)

 

……

 6:e februari

Whiplash

Drama av Damien Chazelle

 
 
Andrew Neiman är en ambitiös ung jazztrummis, med siktet inställt på att nå toppen på den musikhögskola han studerar. Märkt av sin fars misslyckade författarskap strävar Andrew dag och natt för att bli en av de stora. Terence Fletcher leder skolans främsta jazzensemble, och är en lärare lika känd för sina pedagogiska talanger som för hans skräckinjagande metoder. Fletcher upptäcker Andrew och tar den aspirerande trummisen under sina vingar, och förändrar samtidigt den unge mannens liv.

 1 h 46 min

Trailer: youtube

IMDb (7.9/10), Moviezine (3/5)

Muminfamiljen på Rivieran

Tecknat av Xavier Picard och Hanna Hemilä

 mumin
 
Mumintrollen får en plötslig lust till att ta semester från Mumindalen. De seglar ut i månskenet, men kastas ur kurs när de stöter på en tyfon och hamnar på glamorösa Rivieran. De är alla ivriga till att passa in i den nya miljön, och Muminpappan bestämmer raskt att de från och med nu ska vara Familjen von Mumin, varpå de genast erbjuds den kungliga sviten på hotellet.

 1 h 20 min

Trailer: youtube

IMDb (6.5/10),

 

 

……

Två dagar, en natt

Drama av Jean-Pierre och Luc Dardenne

 
 
Sandra har en helg på sig att söka upp alla sina kollegor och övertala dem att offra sina bonusar, så att hon kan få behålla sitt jobb. Med Marion Cotillard.

 1 h 35 min

Trailer: youtube

IMDb (7.5/10), Filmeye (4/5), SR P4 (4/5), Sydsvenskan (5/5), GP (4/5), Aftonbladet (4/5), SvD (5/6)

 

 

……

Kidnappningen av Michel Houellebecq

Komedi av Guillaume Nicloux

 kidnappningen
 
Författaren Michel Houellebecq blir bortförd av tre amatörer.

 1 h 36 min

Trailer: youtube

IMDb (7.0/10), SvD (4/6), SR P4 (3/5), GP (4/5), Aftonbladet (4/5), Sydsvenskan (4/5)

 

……

’71 

Drama och action av Yann Demange

 2529
 
1970-tal. Konflikterna i Belfast har förvandlat staden till en krigszon, där falanger inom IRA strider inbördes om hur man ska bekämpa den brittiska armén. När armén befinner sig på ett rutinuppdrag spårar händelsen ur i ett upplopp och en soldat blir lämnad bakom fiendens linje när britterna retirerar. Utan kontakt med sitt förband tvingas soldaten gömma sig bland ortsbefolkningen utan att veta vem han törs lita på.

 1 h 39 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), SvD (5/6), GP (4/5), HD (4/5), Aftonbladet (4/5), Sydsvenskan (4/5)

 

……

Boyhood 

Drama av Richard Linklater

 
 
Filmad i korta perioder mellan 2002 och 2013 är BOYHOOD en banbrytande filmupplevelse, som följer en familj under tolv år. I centrum står Mason, som tillsammans med sin syster Samantha tas med på en känslomässig och gränsöverskridande resa genom åren från barndom till vuxenliv.

 2 h 43 min

Trailer: youtube

IMDb (8.7/10), Onyanserat (5/5), Moviezine (4/5), Aftonbladet (4/5), GP (4/5), Sydsvenskan (5/5), Nöjesguiden (5/5)

……

 

20 000 Days On Earth 

Dokumentär av Iain Forsyth

 20000 Days
 
Författaren och musiken Nick Cave uppmärksammar sin 20 000:e dag på planeten jorden.

 1 h 37 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Moviezine (4/5), Aftonbladet (4/5), GP (4/5), Onyanserat (5/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5)

……

Tusen bitar

Dokumentär av Magnus Gertten och Stefan Berg

 Tusen_bitar
Privat pratade han aldrig om sig själv, men i sina texter sa han desto mer. Björn Afzelius var under flera år Sveriges mest säljande artist. Han var sångaren som kritikerna älskade att hata men som publiken avgudade. Filmarna Magnus Gertten och Stefan Berg har haft tillgång till ett ymnigt arkivmaterial och intervjuat personerna som stod Afzelius närmast.

 1 h 36 min

Trailer: youtube

IMDb (7.4/10), Filmeye (4/5), SvD (5/6), Expressen (4/5), Aftonbladet (4/5), GP (4/5)

 

……

 

Turist

Drama av Ruben Östlund

 Turist
 
En familj åker till Alperna för några dagars skidåkning. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på familjelyckan när pappa Tomas i panik springer ifrån fru och barn. Katastrofen uteblir, men mamma Ebbas syn på sin make är för evigt förändrad. Semesterns sista dagar blir en prövning för äktenskapet och för Tomas startar en febril kamp att återerövra sin status som familjefar.

 1 h 58 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Filmeye (4/5), Aftonbladet (4/5), Kulturbloggen (4/5), Expressen (4/5), Sydsvenskan (4/5), HD (4/5), GP (3/5)

 

 

 

Night Moves 

Drama och thriller av Kelly Reichardt

 night moves
 
Tre aktivister – Josh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Fanning), och Harmon (Peter Saarsgard) – intrigerar för att spränga en damm.

 1 h 52 min

Trailer: youtube

IMDb (6.5/10), GP (4/5), HD (4/5), kulturnyheterna (4/5)

……

All We Have Is Now

Dokumentär av Alexandra Dahlström

 all-we-have_affisch
 
Punkbandet Vulkano står redo att ta över världen. När resan börjar möter vi en trio i en källare i Skanstull bestående av tidigare Those Dancing Days-medlemmarna Cecilia Efraimsson och Lisa Pyk Wirström, och Rebecka Rolfart. Men inför den stora Los Angeles-resan, och spelningen för viktiga kontakter i den amerikanska nöjesbranschen, hoppar Rebecka av.
Guldbaggebelönade skådespelerskan Alexandra Dahlström (Fucking Åmål) regidebuterar med en närgången dokumentär med stort hjärta, om att starta ett punkband på 2010-talet. Producerad av Göran Hugo Olsson (The Black Power Mixtape, Concerning Violence m fl) och Story (At night I fly, Belleville Baby m fl)

 1 h 52 min

Trailer: youtube

……

 

 

Still Life

Drama av Uberto Pasolini

 still-life-poster
John May (Eddie Marsan) är en kommunalarbetare vars uppgift är att hitta anhöriga till personer som dött ensamma. Han är noggrann och organiserad på gränsen till besatthet och tar sitt arbete på stort allvar. När hans avdelning ska bantas och John blir uppsagd, anstränger han sig till det yttersta med sitt allra sista fall. Det tar honom på en frigörande resa som tillåter honom att äntligen börja leva livet. En gripande berättelse om livet, kärleken och livet efter detta.

 1 h 32 min

Trailer: youtube

IMDb (7.6/10), SvD (6/6), Expressen (4/5), HD (4/5), Sydsvenskan (4/5), GP (3/5)

……

Camelen

Dokumentär av Peå Holmquist och Suzanne Khardalian

 Camelen_huvudbild
 

Hon kallas Camelen – Cecilia Uddén, Sveriges Radios stridbara Mellanöstern-korrespondent, bosatt i Kairo med familj sedan flera år. Älskad av många, hatad av andra.

I flera år har filmarna PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian följt Cecilia Uddén och den arabiska våren. Genom Cecilia Uddéns rapportering får vi en bild av vad som händer i Mellanöstern-regionen på ett djupare plan och de komplexa händelserna blir mer förståeliga. I filmen följer vi även Cecilias familj i Kairo och i sommarhuset på Öland. Filmen visar en envis, stark och okuvlig kvinna, som kanske hjälper oss att ändra vår syn på världen.

 1 h 16 min

Trailer: vimeo

Filmeye (3/5), SR p4 (3/5), GP (3/5).

 

……

 

 

The Trip To Italy

Komedi av Michael Winterbottom

 italy
 
För andra gången ger sig Steve Coogan (Philomena, Tristram Shandy) och Rob Brydon (Tristram Shandy, 24 Hour Party People) ut på en kulinarisk resa. Premissen är bekant: två män, sex måltider på sex platser, denna gång runtom i Italien. De två lagom goda vännerna äter, snackar och imiterar sig genom Ligurien, Toscana, Rom, Amalfi och Capri i uppföljaren till hyllade The Trip.

 1 h 48 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Filmeye (4/5), Kulturbloggen (4/5), SvD (5/6), GP (4/5)

……

The Double

Komedi av Richard Ayoade

 double
Simon James är en medioker men vänlig kontorsarbetare som drivs till vansinne när hans dubbelgångare James Simon plötsligt dyker upp på arbetsplatsen och inte bara charmar cheferna utan även Simons kärleksobjekt Hannah Jesse Eisenberg gör de dubbla rollerna som Simon och James i hyllade The Double som hade världspremiär på Toronto Filmfestival. För regin står Submarine-regissören Richard Ayoades.

 1 h 33 min

Trailer: youtube

IMDb (6.6/10), Moviezine (4/5), kulturbloggen (4/5), GP (3/5)

 

……

Belle

Drama av Amma Asante

 belle
BELLE är inspirerad av den sanna berättelsen om Dido Elizabeth Belle, Admiral Sir John Lindsays oäkta dotter. Hon växer upp hos sin aristokratiska farbror Lord Mansfield och hans frus och även om hon har vissa privilegier tack vare sin far så hindrar traditioner henne gå grund av att hennes mamma är färgad. Medan Belles kusin letar lämpliga kandidater för giftermål undrar Belle om hon någonsin kommer att finna kärleken. I rollerna ser vi bl a Gugu Mbatha-Raw, Matthew Goode, Tom Wilkinson och Emily Watson.

 1 h 44 min

Trailer: youtube

IMDb (7.4/10), Viasat Film (4/5), Aftonbladet (3/5), GP (2/5)

……

 

Frank

Komedi av Lenny Abrahamsson

 frank
 
En ung wannabe-musiker, Jon tar sig vatten över huvudet när han går med i ett eccentriskt band lett av den hemlighetsfulle Frank som sällan kommer ut ur sitt papier-maché-huvud, och hans skrämmande sidekick Clara Från regissören Lenny Abrahamson och manusförfattarna Jon Ronson och Peter Straughan.

 1 h 35 min

Trailer: youtube

IMDb (7.4/10), SvD (5/6), Filmeye (4/5), GP (3/5), Moviezine (5/5)

……

The Invisible Woman

Drama av Ralph Fiennes

 invisible
 
En berättelse om passion och ömtålighet, om inspiration och framgång. Om en världsberömd författare som hellre ventilerar sina känslor genom sitt arbete än sitt privatliv, och om en kvinna som genom kärleken döms till ett liv i osynlighet.

 1 h 51 min

Trailer: youtube

IMDb (6.2/10), Sydsvenskan (4/5), Moviezine (3/5), GP (3/5)

…..

 

Isabelle

Drama av Francois Ozon

 isabelle
 
Den unga Isabelle lever ett till synes priviligierat liv. Men bakom fasaden gömmer sig ett komplicerat själsliv och ett dubbelliv som call girl. Familjen ställer sig frågan: varför? Hyllade franske regissören François Ozon serverar med Isabelle en dramathriller baserad på ett uppmärksammat verkligt fall.

 1 h 35 min

Trailer: youtube

IMDb (6.9/10), Filmeye (3/5), Expressen (3/5), Sydsvenskan (3/5), GP (2/5)

Tusen gånger god natt

Drama av Erik Poppe

 Tusen
 
Juliette Binoche spelar Rebecca, en av världens främsta krigsfotografer. Ett yrke som innebär att hon ofta befinner sig i livsfarliga situationer. Något som tär på familjelivet hemma, med man och dotter. En dag ställer maken ett ultimatum: jobbet eller familjen. ”Tusen gånger god natt” är ett starkt och angeläget drama!

 1 h 57 min

Trailer: youtube

IMDb (7.2/10), Filmeye (4/5), Expressen (3/5), Moviezine (3/5), GP (2/5)

 

…..

Skrivboken (A nagy Füzet)

Drama, krig av Janos Szasz

 
 
Två trettonåriga tvillingbröder erfar en kortvarig lycka när fadern återvänder hem efter militärtjänsten. Men året är 1944 och föräldrarna blir mer och mer oroliga för deras barns säkerhet och skickar iväg dem till landsbygden där mormodern, som de aldrig träffat, bor. Av byns invånare kallas hon ”häxan” och lever sannerligen upp till sin titel när hon tar över vårdnaden av tvillingparet. De fysiska och psykiska utmaningarna är många och tvillingarna tvingas stålsätta sig. Med hjälp av en anteckningsbok lär de sig dag för dag att anpassa sig till den hårda tillvaron, och lära sig leva under nya villkor: visa ingen rädsla!

 1 h 49 min

Trailer: youtube

IMDb (7.1/10), Moviezine (4/5), Sydsvenskan (4/5), Expressen (3/5), GP (2/5)

…..

 

Locke

Drama, thriller av Steven Knight

 
 
 Ivan Locke har byggt sitt liv på en lika stabil grund som betongfundamentet till den gigantiska skyskrapa som han är ansvarig för. Han har ett välbetalt jobb och är älskad av fru och två barn. Men kvällen innan betongen ska levereras stiger han in i sin bil, och efter resan från Wales till London kommer ingenting vara sig likt. Filmen var uttagen till Göteborgs filmfestival i sektionen The Ingmar Bergman International Debut Award 2014.

 1 h 25 min

Trailer: youtube

IMDb (7.7/10), Moviezine (4/5), GP (5/5), Aftonbladet (4/5), HD (4/5), Sydsvenskan (4/5)

…..

The Lunchbox

Romantiskt drama av Ritesh Batra

 
 
Ett misstag kan vara det bästa som hänt dig! The Lunchbox är en underbar feelgood-film som har fascinerat människor världen över med sin originalitet och värme. I Mumbais intensiva storstadsmyller sammanför en fellevererad lunchlåda två mycket olika öden. Den lite småsura och pensionsmogna änklingen Sajaan tar av misstag emot den lunch som hemmafrun Ila har förberett för sin man. Den himmelska måltiden blir början på en humoristisk och rörande brevväxling i en matlåda fylld av passion, längtan och hopp inför framtiden. Sajaan och Ila finner en efterlängtad vänskap där de kan ge uttryck för sina innersta tankar, drömmar och sorger och som hjälper dem att se och uppskatta de ljusa stunderna i livet.

 1 h 44 min

Trailer: youtube

IMDb (8/10), Moviezine (4/5), GP (4/5), Borås Tidning (4/5), Expressen (4/5), HD (4/5), Metro (4/5), Filmeye (4/5)

…..

Det blåser upp en vind

Animerat drama av Hayao Miyasaki

 det blåser upp en vind
 
Animationsvärldens gigant och mästare är tillbaka med en film som väckte mycket uppmärksamhet efter sin japanska premiär. Inspirerad av poeten Tatsuo Horis kortroman berättar Miyazaki historien om Jiro Horikoshi, som låg bakom flygplanet A6M Zero som användes av Japan under andra världskriget. Filmen skildrar hans liv och konsekvenserna av de bombplan som han låg bakom. Allt utfört med sedvanlig fantasirikedom signerat av Hayao Miyazaki. 
 

2 h 6 min

Trailer: youtube

IMDb (8.1/10), GP (4/5), Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5), kulturbloggen (4/5)

…..

The Selfish Giant

Drama av Clio Barnard

 Selfish giant
 
The Selfish Giant är Clio Barnards fria tolkning av Oscar Wildes klassiska berättelse, en rörande uppväxtskildring om två pojkar som jobbar med att skaffa fram dyrbar koppartråd åt en skrothandlare. Filmen blev en av de av kritiker högst rankade filmerna i Cannes 2013 och belönades med priset Directors’ Fortnight Europa Cinema’s Label, det europeiska biografnätverkets pris för Bästa film.

1 h 31 min

Trailer: youtube

IMDb (7.4/10), GP (4/5), SvD (6/6), Nöjesguiden (5/5), Ciné.se (4/5), Moviezine (4/5), Expressen (4/5), Filmeye (5/5), SR P4 (4/5)

……

The Grand Budapest Hotel

Komedi av Wes Anderson

 Grand Budapest Hotel
 
Wes Andersons THE GRAND BUDAPEST HOTEL är en berättelse om Gustave H, en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren, och Zero Moustafa, en hisspojke som blev Gustave Hs närmaste vän. Deras fantastiska äventyr innehåller en stöld och ett återbringande av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt förändras hela kontinenten dramatiskt och så även på The Grand Budapest Hotel… Wes Anderson (”The Royal Tennenbaums”, ”Moonrise Kingdom”) står för regi och manus och i den gedigna rollistan hittar vi Ralph Fiennes, Tony Revolori, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson med flera.
 

1 h 40 min

Trailer: youtube

IMDb (8.4/10), Moviezine (5/5), SvD (5/6), GP (4/5), Metro (5/5), Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5)

 

…..

Den stora skönheten 

Komedi och drama av Paolo Sorrentino

 Den stora skönheten
 
Det har gått många år sedan Jep Gambardella skrev sin enda och uppmärksammade roman. Han sögs då in i Roms nattliv; ett nattliv befolkat av konstnärer, uppkomlingar, politiker, intellektuella och kriminella.I dag är han 65 år och hans ändlösa vandring mellan luncher, middagar och partynätter fortsätter. I ett sommarvarmt Rom håller han jakten på den stora skönheten levande. 
 

2 h 22 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Moviezine (4/5), SvD (5/6), SR P4 (5/5), Filmeye (4/5)

…..

Lego-filmen

Animerat äventyr och komedi av Phil Lord och Christopher Miller

 Lego
 
Warner Bros Pictures kommer med den första animerade LEGO® filmen på bio. I det är kommer man att kunna känna igen LEGOs mest populära figurer samt även lära känna flera nya karaktärer. Emmet är en helt vanlig LEGO® minifigur vars liv förändras totalt när alla plötsligt ser honom som utvald att rädda världen. Fans i alla åldrar kommer att bjudas på en unik upplevelse av den LEGO-värld de så väl känner igen från leksakerna och tv-spelen. 
 

1 h 40 min

Trailer: youtube

IMDb (8.3/10), GP (3/5), Moviezine (4/5), konstpretton(4/5)

……

Dallas Buyers Club

Biografi och drama av Jean-Marc Valleé

 Dallasbuyersclub
 
Dallas Buyers Club är baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en homofobisk narkoman som 1986 fick diagnosen fullt utvecklad HIV / AIDS, och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva. För att överleva började han smuggla ett läkemedel som fortfarande var olagligt i USA. Med hjälp av hans läkare och andra patienter skapade han Dallas Buyers Club, den första av flera som spreds över landet och erbjöd betalande medlemmar alternativa behandlingsmetoder.
Nominerad till 6 Oscars, bl.a. bästa film, bästa manliga huvudroll och biroll. Vann 3 Oscars, bl.a. för de bästa manliga skådespelarna.

1 h 57 min

Trailer: youtube

IMDb (8.0/10), Moviezine (4/5), Aftonbladet (4/5), Nöjesguiden (5/5), SR P4 (4/5), GP (3/5)

 

…..

Resan till Fjäderkungens rike

Animerat äventyr av Esben Toft Jacobsen

 resan till fjäderkungens rike
 
”Resan till fjäderkungens rike” är ett storslaget äventyr om kaninen Johan, som åker på en resa till en magisk värld.
Här möter han Fjäderkungen, den galna arkitekten Bill, tuffa skeppare och alla fjäderprinsarna. Men Fjäderkungens rike är inget för små kaniner som Johan och han kommer att behöva all hjälp han kan få av sina nya vänner, för att komma tillbaka till sin pappa och den värld han kommer ifrån.
 

1 h 18 min

Trailer: youtube

IMDb (6.9/10), UNT (4/5), GP (3/5), Aftonbladet (3/5), Sydsvenskan (3/5)

……

The Congress

Tecknat av Ari Folman

 Congress
The Congress är en delvis animerad film från 2013 av regissören Ari Folman. Filmen hade premiär på Filmfestivalen i Cannes den 15 maj 2013. Huvudrollen görs av Robin Wright, som spelar en roll delvis baserad på henne själv. Filmen är löst baserad på Stanisław Lems science fiction-roman Den stora framtidskongressen: ur Ijon Tichys minnen.

2 h 2 min

Trailer: youtube

IMDb (6.8/10), Moviezine (3/5), Konstpretton (3/5), kulturbloggen (5/5), SR P4 (3/5)

…..

 

Återträffen

Anna Odell

photo_l

I ”Återträffen” bjuder Anna Odell in oss till en klassåterträff 20 år efter att eleverna slutat grundskolan och gått skilda vägar. Feststämningen kommer dock av sig då gamla konflikter kommer fram till ytan, och sanningar ifrågasätts. En rannsakan av ledarskap och styrande hierarkier tar sin början.
Vinnare av Guldbaggar för bästa film och för bästa manuskript. 
 

1h 30 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Nöjesguiden (5/5), Movezine (4/5), Filmeye (4/5)

……

Sådan far, sådan son

Drama av Hirokazu Kore-eda

 Sådan far sådan son
 
Ryota är en framgångsrik arkitekt som bor i Tokyo med frun Midori och sexåriga sonen Keita. När de får beskedet att Keita förväxlats efter förlossningen och att deras biologiska son egentligen bor med en annan familj så rämnar tillvaron. Sjukhuset råder dem att byta tillbaka barnen. Kvalfyllda bestämmer de sig för att följa rekommendationen. Men hur byter man någon man fostrat som sitt eget barn? 

2 h 1 min

Trailer: youtube

IMDb (7.9/10), Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5), HD (4/5), Sydsvenskan (4/5), GP (3/5)

…..

Metalhead

Drama av Ragnar Bragason

metalhead
Året är 1970, Black Sabbath har precis spelat in sin första skiva och markerar därmed födelsen av Heavy Metal. Samma år föds Hera Karlsdottir på ladugårdsgolvet till sina föräldrars bondgård, i en by på Islands karga men stillsamma landsbygd. Livet går stilla fram på bondgården, men när Helgas bror plötsligt omkommer i en traktorolycka förändras allt. För att lindra sin sorg, sin längtan och sitt samvete mantlar Helga sin brors roll, bokstavligen.

1 h 37 min

Trailer: youtube

IMDb (7.9/10), Moviezine (4/5), Kulturbloggen (5/5), Metro (4/5), GP (3/5)

……

Only lovers left alive

Drama, äventyr av Jim Jarmusch

 sq_only_lovers_left_alive_ver3
 
Jim Jarmuschs vampyrkärlekshistoria med Tom Hiddleston i rollen som musikern Adam, som återförenas med sin älskarinna Eve efter att ha tröttnat på mänsklighetens begränsningar. Deras romans har pågått under århundraden, men sätts nu på prov av Eves okontrollerbara lillasyster. Only Lovers Left Alive tävlade om Guldpalmen på Cannes filmfestival 2013.

2 h 3 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Filmeye (4/5), Moviezine (4/5), Onyanserat (4/5), Expressen (4/5), GP (4/5)

……

Her

Drama av Spike Jonze

 Her
 
I en nära framtid i Los Angeles lever Theodore som är en komplex, själfull man som tjänar sitt uppehälle genom att skriva gripande, personliga brev åt andra människor. Med hjärtat krossat efter att ha avslutat ett långt förhållande blir han fascinerad av ett nytt, avancerat operativsystem som sägs vara både intelligent och ha ett eget medvetande. När han startar det möts han av ”Samantha”, en ljus kvinnoröst som är kvick, känslig och överraskande rolig. Då hennes behov och begär växer, i takt med hans egna, förvandlas deras vänskap snart till något starkare. Vann 1 Oscar för bästa manus.

2 h 6 min

Trailer: youtube

IMDb (8.3/10), Moviezine (5/5), Onyanserat (5/5), Kulturbloggen (5/5), Expressen (4/5), SR P4 (4/5), Aftonbladet (4/5), Sydsvenskan (4/5), GP (3/5)

…..

Bamse och tjuvstaden

Animerat av Christian Ryltenius

 Bamse_och_tjuvstaden
 
Bamse, världens starkaste och snällaste björn, har älskats av generationer av barn ända sedan starten 1966. Nu tar Bamse klivet till bioduken med sin första långfilm. Filmen bygger på ett originalmanus av Johan Kindblom och Tomas Tivemark samt regisseras av Christian Ryltenius. I Bamse och Tjuvstaden får vi följa Bamse, Skalman och Lille Skutt på ett nytt spännande äventyr genom Trollskogen och in i Tjuvarnas stad för att rädda Farmor från den elake Reinard Räv.

1 h 6 min

Trailer: youtube

IMDb (7.3/10), Moviezine (4/5), Expressen (4/5), Metro (4/5), UNT (4/5), GP (3/5)

……

American Hustle

Drama av David O. Russell

 American hustle
 
Flerfaldigt Oscarnominerade David O. Russell är tillbaka efter hyllade Du gör mig galen! med en laddad dramathriller.
Nominerad till 10 Oscars, bl.a. bästa film, bästa regissör och alla 4 skådespelarkategorierna. Vann 3 Golden Globes.
American Hustle utspelar sig under en av de mest chockerande skandalerna i USA:s historia och handlar om den briljante bedragaren Irving och hans minst lika listiga och förföriska kumpan Sydney. De har levt ett lyxigt liv finansierat av bedrägerier men är nu tvingade att arbeta för FBI för att själva undvika straff. FBI-agenten Richie tvingar dem att infiltrera maffian i New Jersey och snart befinner de sig i en värld som är lika farlig som den är förtrollande, fylld av brottslingar och politiker som den passionerade Carmine som hamnat på FBI:s radar. Kommer Irvings oförutsägbara fru Rosalyn var den som råkar dra i tråden som får hela deras värld att rasa samman…Bakom kameran står svenske filmfotografen Linus Sandgren.

2 h 18 min

Trailer: youtube

IMDb (7.6/10), Moviezine (5/5), Filmeye (4/5), SvD (6/6), GP (4/5), Expressen (4/5), Aftonbladet (4/5), HD (4/5)

…..

Gloria

Drama av Sebastián Lelio

Gloria

Hyllat drama från 2013 av Sebastián Lelio med Paulina García och Sergio Hernández. Gloria är 58 år gammal men känner sig fortfarande ung. Hon förvandlar sin ensamhet till fest och tillbringar kvällarna med att söka kärleken på singelklubbarna. Allt förändras den dag hon träffar Rodolfo. Deras intensiva passion, som Gloria hänger sig fullt åt, får henne att balansera mellan hopp och förtvivlan.

1 h 50 min

Trailer: youtube (spanska)

IMDb: (7.1/10), GP (4/5), Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5)

…..

Monica Z

Drama av Per Fly

MonicaZ

Filmen skildrar en svensk nationalikon och stjärnas stora genombrott och blomstringstid på sextiotalet. En exceptionell artist som med unik närvaro levde ett liv på scenen samtidigt som ett turbulent kärleksliv dolde sig bakom rampljuset. 
Vinnare av Guldbaggar för bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga biroll samt bästa kostym.

1h 51 min

Trailer: youtube

IMDb (7,3/10), GP (4/5), HD (4/5), Kulturnyheterna (4/5),  Expressen (4/5), Aftonbladet (4/5), Moviezine (4/5), Onyanserat (4,5/5), Plaza Kvinna (5/5)

Inside Llewyn Davis

Drama, musikfilm av bröderna Coen

 InsideLlewynDavis
 
I Inside Llewyn Davis får vi under en vecka följa en ung folksångare när han navigerar genom musikscenen i Greenwich Village 1961. 
Llewyn Davis står vid ett vägskäl i livet. Med gitarren i släptåg, under den obarmhärtiga vintern i New York, kämpar han för att slå igenom som musiker mot oöverstigliga hinder – vissa skapade av honom själv. 
Nominerad till en Oscar i kategorin ”best cinematography”.

1 h 44 min

Trailer: youtube

IMDb (7.9/10), Onyanserat (5/5),  Moviezine (4/5), Ciné.se (4/5), Cinezine (4/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5), Aftonbladet (4/5), HD (4/5), Expressen (4/5), GP (3/5)
……

 

 Dagarnas skum (Mood Indigo/L’écume des jours)

Michel Gondry

Dagarnas_skum_2

”Det är en kärlekshistoria med en flicka som blir sjuk, sjukdomen illustreras av att en blomma växer i hennes lunga. Det är mörkt, men är beskrivet på ett väldigt ljust och poetiskt sätt. En sak som jag verkligen tycker om är det här med att hon är rädd att saker ska förändras och allt krymper när sjukdomen tränger på. Det är en utmaning att illustrera det visuellt. De flesta regissörer skulle säga: ”Det går inte att illustrera, det är alldeles för abstrakt.”. Men jag ville vara bokstavlig, så vi byggde helt enkelt en lägenhet som krympte steg för steg.”Michel Gondry om ”Dagarnas skum”

Trailer: youtube

IMDb (6.5/10), GP (4/5), Aftonbladet (4/5), SvD (4/6), Nöjesguiden (5/5)

……

……

Frances Ha

Komedi, drama av Noah Baumbach

francesha

Frances bor i New York, men hon har egentligen ingen egen bostad. Hon är lärling i ett danskompani, men är egentligen ingen dansare. Hon vill ha så mycket mer än hon har, men lever livet med oförklarlig glädje och lättja. En komedisaga om New York, vänskap, klass, ambitioner, misslyckanden och försoning.

1 h 26 min

Trailer: youtube

IMDb: (7.6/10), GP (4/5),  DN (4/5), Nöjesguiden (5/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5), kulturnyheterna (4/5), Aftonbladet (3/5), Moviezine (3/5)

……

Bluebird

Drama av Lance Edmands

 
Bluebird
En liten amerikansk stad drabbas av en tragedi. En iskall eftermiddag i januari distraheras skolbufföraren Lesley av en vilsen flyttfågel och missar att en liten pojke somnat längst bak i bussen. Hans ensamstående mamma befinner sig i ett alkohol- och pillerrus och förlitar sig på att mormodern tar hand om sonen. När han hittas morgonen därpå, är kroppstemperaturen nere på en grad över döden. Stadens invånare delas i två läger när skulden ska utredas.

1 h 30 min

Trailer: youtube

IMDb (6.6/10), Kulturbloggen (5/5), Filmeye (3/5), GP (3/5), SvD (4/6), UNT (4/5), Kulturbloggen (5/5)

……

 

Victor och Josefine (Ernest et Célestine)

Animerad komedi och drama av Stéphanie Aubier et.al.

Victor och josefine

 I kloakerna under en värld av stora björnar lever den lilla musen Josefine i musvärlden med alla andra små möss. Där är björnhat, tanddyrkan och insamling av bebisbjörnars mjölktänder det viktigaste som finns. Men Josefine vägrar tro att björnarna är hennes fiender. När hon under ett av alla tandjaktspass möter vrålhungriga björnen Victor är hon nära på att slukas men efter en örfil och godismutor uppstår en osannolik vänskap.
Nominerad till en Oscar i kategorin bästa animerade långfilm.

Svenskt tal, ingen text.

Trailer: youtube (franskt tal, engelsk text i trailern)

IMDb (7.8/10), Moviezine (4/5), GP (4/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5), HD (4/5), Expressen (4/5)

……

 Last stop: Fruitvale Station

Biografi och drama av Ryan Coogler

Fruitvale
Detta drama återspeglar de händelser som utspelade sig på nyårsdagen 2009, när 22-årige Oscar Grant blev ihjälskjuten i Oaklands hamnområde av poliser vid tågstationen Fruitvale. En händelse som chockade en hel nation. Ryan Coogler gör en enastående regidebut där han trovärdigt återspeglar denna tragiska händelse som skakade USA.

1 h 25 min

Trailer: youtube

IMDb (7.6/10), Ciné.se (4/5), Kulturbloggen (4/5), Filmeye (4/5), Movezine (4/5), Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5), GP (4/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5)

Perfect mothers

Drama av Anne Fontaine

Perfectmothers
En gripande historia om kärlek, lust och vänskap, där vi får följa de okonventionella och passionerade kärleksaffärerna hos två väninnor som råkar falla för varandras respektive söner. Baserad på nobelpristagaren Doris Lessings novell The Grandmothers, i regi av Anne Fontaine (En bohem i Paris, Coco – livet efter Chanel) och med fantastiska rollprestationer av Naomi Watts och Robin Wright.

1 h 40 min

Trailer: youtube

IMDb (6.1/10), Filmeye (3/5), Moviezine (3/5), GP (3/5), SvD (4/6)

Emil och Ida i Lönneberga

Animerad film av Per Åhlin

Emilochida
En animerad familjefilm om Astrid Lindgrens älskade karaktärer Emil och Ida. I Katthult, i Lönneberga, i Småland där bor Emil och hans lillasyster Ida tillsammans med pappa Anton, mamma Alma, drängen Alfred och pigan Lina. Emil är en rar liten gosse som gärna vill hjälpa till, men hans hjälpsamhet blir ofta till något hyss. Då får han sitta i snickarboden, där han i lugn och ro sitter och täljer sina trägubbar tills han blir utsläppt.

Trailer: youtube

IMDb (5.7/10), Expressen (3/5), SvD (5/6), Aftonbladet (3/5), UNT (3/5)

Hotell

Drama av Lisa Langseth

Hotell

Lisa Langseth kommer med sin andra spelfilm efter den hyllade ”Till det som är vackert”. I ”Hotell” spelar Alicia Vikander huvudrollen som Erika som efter ett personligt trauma får sin värld krossad, och börjar därför i gruppterapi. Deltagarna tar en dag över verksamheten och börjar ta in på olika hotell. Erika går igenom en process, som leder henne mot ett nytt liv. Det är en film som roar, upprör och överraskar, med en stark historia, stora rollprestationer och med ett mycket säkert handlag.
”Hotell är i första hand berättelsen om Erika. Hennes känslomässiga och psykologiska resa är filmens huvudlinje och det är henne vi följer. Min förhoppning är att man genom Erika kommer att få sitt hjärta krossat i gråt för att i nästa stund skratta befriande åt livets kreativa vansinne.”-Lisa Langseth om Hotell 

1h 37 min

Trailer: Triart

IMDb (7.4/10), Sydsvenskan (4/5), Expressen (4/5), GP (3/5), HD (4/5), Kulturnyheterna (4/5), Metro (4/5)

……

 Ömheten

Drama av Sofia Norlin

Ömheten

Markus (Sebastian Hiort Af Ornäs) lever för rostiga karosser och skrikande motorer. Men när han blir utkastad från fordonsprogrammet återstår bara arbete i gruvan, omgiven av det mörker som tog hans pappa. Samtidigt ska hans hemstad Kiruna flyttas. Industrisamhällets överlevnad är beroende av en generation ungdomar som växer upp medan marken bokstavligen skälver under deras fötter.Ömheten är en norrländsk coming of age-berättelse och Sofia Norlins långfilmsdebut. Det är den första filmen som kommer ur Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium för kvinnliga regissörer och visas för första gången på Stockholms filmfestival 2013.

1 h 20 min

Trailer: youtube

IMDb (5.6/10), GP (3/5), HD (3/5), UNT (4/5), Plaza kvinna (4/5)

 Svinen (Les Salauds)

Drama av Claire Denis

 
 Svinen_affisch (1)
 
 Mästerregissören Claire Denis är tillbaka med en kraftfull hämndhistoria från Paris mörkaste hörn. Marco återvänder till Paris för att hjälpa sin syster Sandra. Hennes man har begått självmord, familjeföretaget har gått i konkurs och dottern har fått stora problem. Sandra skyller olyckorna på affärsmannen Laporte. Marco bestämmer sig för att hämnas, men är inte beredd på de familjehemligheter som kommer upp till ytan.

1 h 40 min

Trailer: youtube (franska)

IMDb (6.2/10), Expressen (3/5), Filmeye (3/5), Moviezine (3/5)

……

Mig äger ingen

Drama av Kjell-Åke Andersson

Mig_-ger_ingen

En gripande men samtidigt varm och humoristisk berättelse om 5-åriga Lisas villkorslösa kärlek till sin alkoholiserade pappa. Det är också en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal. Mamman lämnar familjen och Lisa kämpar för att behålla bilden av hjältepappan. Till slut ställs Lisa inför ett livsavgörande val. MIG ÄGER INGEN är fritt baserad på Åsa Linderborgs kritikerrosade, Augustnominerade och flerfaldigt prisbelönta självbiografiska roman med samma… 

1 h 50 min

Trailer: youtube

IMDb (7.4/10),  Aftonbladet (4/5), Expressen (4/5), Kommunalarbetaren (5/5), SR P4 (4/5), GP (3/5)

 Gravity

Drama, Sci-fi, Thriller av Alfonso Cuarón

Gravity

Filmen som vann 7 Oscars 2014. Oscarbelönade Sandra Bullock och George Clooney spelar huvudrollerna i Gravity, en gastkramande thriller som tar med dig långt ut i den oändliga och oförlåtande rymden. Bullock spelar Dr. Ryan Stone, en medicintekniker som är ute på sitt första uppdrag i rymden tillsammans med den erfarna astronauten Matt Kowalsky som är ute på sin sista resa innan pensionen. Rymdfärjan förstörs, Stone och Kowalsky är helt ensamma – och endast ihopkopplade med varandra glider de ut i mörkret.

1h 31 min

Trailer: youtube

IMDb (8.2/10), Moviezine (5/5), SR P4 (5/5), SvD (5/6), Expressen (4/5)

……

The Grandmaster

Action, drama av Kar Wai Wong

the grandmaster

Efter tio år är äntligen Wong Kar-Wais (In the Mood for Love) stora verk om Martial-Art-legenden, Ip Man, som bland annat tränade Bruce Lee, redo för biograferna. The Grandmaster länkar an till filmer som Crouching Tiger, Hidden Dragon och Hero i sin blandning av högklassig action och drama. The Grandmaster är Wong Kar-Wais hittills mest inkomstbringande film i hemlandet och var öppningsfilm vid årets Berlin filmfestival.”När jag var liten såg jag Bruce Lees filmer på bio och jag har alltid varit nyfiken på kung fu även om jag inte har tränat själv. Jag undrade vem Bruce Lee verkligen var och vad som gör honom så inflytelserik så långt efter sin död. Men det har gjorts så många filmer om honom, så jag ville berätta en annan historia. Den om hans läromästare – Ip Man.”-Wong Kar-Wai om The Grandmaster

2 h 3 min

Trailer: youtube

IMDb: (6.6/10), GP (3/5), Moviezine (4/5), SR P4 (4/5), Sydsvenskan (3/5)

Smärtgränsen (Después de Lucía)

Drama av Michel Franco

Smärtgränsen affisch alt.indd

Vinnare av Un Certain Regard i Cannes och Mexikos Oscarsbidrag 2013. Starkt och oerhört smärtsamt om en ung flicka som flyttar till en ny stad med sin far efter att hennes mor dött. I den nya skolan utsätts hon för mobbning och sexuella trakasserier, vilket leder till en upplösning som är omöjlig att glömma. Brutal och mästerlig! Ett av årets måsten!, skrev Stockholms Filmfestival inför tävlingsvisningen i vintras.

1 h 43 min

Trailer: youtube

IMDb (7.0/10), GP (4/5), SvD (5/6), Expressen (4/5), Metro (5/5)

Diana

Biografi och drama av Oliver Hirschbiegel

Diana

Filmen om prinsessan Dianas två sista år och hennes hemliga affär med hjärtkirurgen Hasnat Kahn efter skilsmässan från prins Charles. I rollerna: Naomi Watts, Naveen Andrews, Juliet Stevensen, Cas Anvar  

1 h 53 min

Trailer: youtube

IMDb (4.3/10), Aftonbladet (3/5), GP (2/5)

The Broken Circle Breakdown:

Drama av Felix van Groeningen

the_broken_circle_breakdown_affisch

I ‘The Broken Circle Breakdown’ får vi följa kärlekshistorien mellan Elise and Didier. Hon äger en tatueringsstudio, han är en flamländsk cowboy som spelar banjo i ett band. Det är kärlek vid första ögonkastet, trots att de är som dag och natt. Han pratar, hon lyssnar. Han är en dedikerad ateist, men samtidigt en obotlig romantiker. Hon har ett kors tatuerat i nacken, men har ändå båda fötterna på jorden. Deras lycka blir komplett när deras lilla dotter Maybelle föds. Men när flickan bara är sex år gammal blir hon svårt sjuk och allt förändras. ‘The Broken Circle Breakdown’ är ett intensivt drama, fullt av passion och musik, om hur kärleken kan övervinna ödet, och ibland inte.

1 h 51 min

Trailer: youtube

IMDb: (7.7/10), HD (4/5), Sydsvenskan (4/5), Onyanserat (4/5), Metro (4/5), GP (3/5), SvD (4/6), Expressen (3/5)

Känn ingen sorg: Drama av Måns Mårlind och Björn Stein

Känn ingen sorg

Känn ingen sorg är en film om musikaliska Pål som drömmer om att lyckas med sin musik, men han har ett stort hinder, sig själv. Han är en oslipad diamant och det enda som är större än hans musikaliska förmåga är hans tvångstankar som konstant försätter honom i problem. Vi följer Pål och hans kamrater i en emotionell resa genom ett sommar-Göteborg där Pål kastas mellan kärlek och svek, förälskelse och försoning.

1 h 59 min

Trailer: youtube

IMDb (7.8/10), Aftonbladet (5/5), GP (4/5), Expressen (4/5), Moviezine (4/5), SR p4 (5/5), kulturnyheterna (4/5)

Post Tenebras Lux: Drama av Carlos Reygadas

posttenebraslux

 På den mexikanska landsbygden löper djuren fritt i grönskan intill lekande barn – men det är också djävulens hemvist tillika en plats för destruktiva naturfenomen. Juan har flyttat hit med sin familj och bor i en villa uppe i bergen. Minnen av det förflutna sammansmälter med framtidsförnimmelser i en familjehistoria som berör, fängslar och chockerar.Den mexikanske regissören Carlos Reygadas har sedan långfilmsdebuten Japón varit ett stallnamn på de mest prestigefulla filmfestivalerna, däribland i Cannes där han tidigare i år belönades med regipriset för Post Tenebras Lux. Med ett säreget bildspråk och impressionistiskt berättande liknar filmen ett sant konstverk.

1 h 55 min Trailer: youtube IMDb: (6.6/10), Filmeye (5/5), Metro (4/5), GP (3/5), Moviezine (3/5)

Promised Land: Drama av Gus Van Sant

promisedland

Steve Butler är en hänsynslös affärsman som lurar jordbrukare i småstäder att skriva över sin mark till ett energibolag som utför ”fracking” (hydraulisk spräckning), en kontroversiell metod för att utvinna naturgas som får konsekvenser på miljön.

1h 46 min Trailer: youtube IMDb: (6.5/10), GP (3/5), SvD (4/6), SR P4 (3/5)
Ginger & Rosa: Drama av Sally Potter

Ginger&rosa

Sally Potter är tillbaks i den form hon visade med filmer som ”Orlando” och ”Tango lesson”. Filmen utspelar sig på 60-talet, och handlar om de två vännerna Ginger och Rosa som föddes när Hiroshimabomben föll. De lever med rädslan om ett storkrig, inte bara i världen utan också i deras familj. Deras uttryck och handlingar går i två olika riktningar.Ginger & Rosa är ett känsligt skildrat familjedrama med en stjärncast bestående av Elle Fanning, Christina Hendricks, Annette Bening bland andra.”Om du vill göra en intim historia om de minsta och de allra största sakerna som händer i en persons liv så måste det vara personligt. Det måste kännas helt äkta och på riktigt. För att åstadkomma det så arbetar du med fiktionens lagar. Annars hade jag gjort en dokumentär och arbetat med gamla hemvideor. Jag har grävt i mitt eget liv, i mina vänners liv, men mest av allt har jag grävt i min fantasi och skapat en ”tänk om”-situation.”-Sally Potter om hur nära Ginger & Rosa är hennes eget liv.

1 h 30 min Trailer: youtube IMDb: (5.9/10), GP (4/5), Sydsvenskan (4/5), Moviezine (4/5), Filmeye (4/5)

Sightseers: Komedi av Ben Wheatley

Sightseers

Sightseers är en svart komedi om ett udda pars husvagnssemester som tar en minst sagt oväntad vändning, det bjuds på chock, skratt och skräck i en salig blandning. För regin står Ben Wheatley som tidigare regisserat Kill List, i huvudrollerna ser vi Alice Lowe och Steve Oram. Filmen har hyllats av den engelska pressen och belönats med pris för Bästa manus på BIFA. 

1 h 28 min Trailer: youtube IMDb (6.6/10), Nöjesguiden (4/5), Sydsvenskan (4/5), MovieZine (3/5), GP (2/5)

Kära passagerare: Komedi av Pedro Almodovár

kärapassagerare

Pedro Almodóvar återvänder till sina hämningslösa rötter och serverar en färgsprakande komedi. Ett flygplan på väg mot Mexico City får problem med landningsställen och tvingas cirkla runt i luften. Ombord bestämmer sig de tre manliga flygvärdinnorna för att lugna passagerarna genom att söva dem. Men alla somnar inte. När den synska oskulden Bruna, dominatrixen Norma, TV-stjärnan Galan, den kriminelle Mas, yrkesmördaren Infante och ett nygift par får nys om vad som är på väg att hända tar det hela en minst sagt oväntad vändning …
 

1 h 30 min Trailer: youtube IMDb (5.7/10), Filmeye (4/5), Sydsvenskan (4/5), Upsala Nya Tidning (3/5), GP (2/5)

Liv & Ingmar: Dokumentär av Dheeraj Akolkar

Liv&ingmar

Vemodigt och vackert om den 42 år långa relationen mellan Liv Ullmann och Ingmar Bergman, som pendlar mellan stormande förälskelse kontra svartsjuka, illvilja och galenskap. Filmen har mottagits med lysande recensioner i hemlandet Norge och deltagit i några av världens mest erkända filmfestivaler, däribland Cannes Film Festival, New York Filmfestival, Nordic Lights Film Festival Seattle, Miami International Film Festival, Göteborgs filmfestival, Pune international film festival, Tempo…
 

1 h 29 min Trailer: youtube IMDb (7.1/10), Aftonbladet (4/5), SvD (5/6), Filmeye (4/5), Upsala Nya Tidning (4/5), GP (3/5)

The Bling Ring: Drama av Sofia Coppola

Blingring

Ett gäng tonåringar besatta av mode och berömmelse gör inbrott i kända personers hem i Los Angeles. Drivna av lusten att äga samma kläder som de Hollywood-kändisar de dyrkar spårar de upp sina offer på internet, bryter sig in i deras hem och själ designerkläder, smycken och andra dyra statusprylar. Inspirerad av verkliga händelser om hur ett gäng välbeställda ungdomar från The Valley blev en av de mest vågade inbrottsligorna i Hollywoods historia.  

1h 30 min Trailer: youtube IMDb (6,4/10), Nöjesguiden (5/5), GP (3/5), Upsala Nya Tidning (4/5), Expressen (4/5)

Krigets barn (War Witch): Drama, krig av Kim Nguyen

krigetsbarn

Om Komona, en 14-årig flicka, som berättar för sitt ofödda barn om sitt händelsefyllda och dramatiska liv som barnsoldat i ett krigshärjat land i södra Sahara. Allt började när hon blev tillfångatagen av rebellerna som 12-åring.

Trailer: youtube IMDb (7.1/10), GP (4/5), Sydsvenskan (4/5), Kulturbloggen (5/5), kulturnyheterna (4/5), Kommunalarbetaren (5/5), Filmeye (4/5), Moviezine (4/5), SR P4 (4/5)

Foxfire: Drama av Laurent Cantet

foxfire

Mellan Väggarna-regissören Laurent Cantets version av Joyce Carol Oates-klassikern ”Foxfire – En tjejligas bekännelser”. I ett arbetarområde i staten New York på 50-talet bildar en grupp tonårstjejer ett systerskap som motvikt till den mansdominerade omgivningen. De kallar sig Foxfire, och känns igen på tatueringen av en flamma på axeln.
2 tim 23 min

Trailer: youtube IMDb (6.1/10), Kulturbloggen (5/5), Plaza Kvinna (4/5), Moviezine (4/5) Expressen (3/5), GP (3/5), HD (3/5), Sydsvenskan (3/5)

Stoker: Drama, thriller, mysterium av Chan-wook Park

stoker

Regissören bakom ”Oldboy”, Park Chan-Wook, ger oss nu skräckdramat STOKER. Efter att Indias (Mia Wasikowska) pappa omkommer i en bilolycka kommer hennes farbror Charlie, som hon inte ens visste existerade, för att bo hos henne och hennes labila mamma Evelyn (Nicole Kidman). Strax efter börjar hemska saker att hända och India misstänker att denna mystiske och charmige man har dolda motiv. Men istället för att bli rädd blir denna udda tonårstjej bara mer och mer trollbunden av sin farbror…
1 tim 39 min

Trailer: youtube IMDb (7.5/10), Moviezine (4/5), Nöjesguiden (5/5), Aftonbladet (4/5), Expressen (3/5), SvD (3/6), GP (2/5)


Turinhästen: Drama av Belá Tarr

turinhasten_affisch

Den tredje januari 1889 bevittnade Friedrich Nietzsche hur en häst piskades på gatan utanför hans port och gled därefter in i tio års tystnad och galenskap. Detta är filmen om hästen. I 30 långa tagningar får vi följa hästen, dess ägare och hans dotter på en enslig gård, de fem dagar som följer efter incidenten utanför Nietzsches port. Monotont vaknar de, klär på sig, dottern hämtar vatten, de äter en spartansk måltid, vilket gör varje liten variation eller avbrott i rutinerna slående. När hästen vägrar bli utdragen ur stallet faller dock allt samman. Béla Tarr har pensionerat sig från filmskapandet, detta är hans sista film. Regi: Belá Tarr Skådespelare: János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos
2 tim 34 min

Trailer: Moviezine IMDb (7.5/10),  SvD (5/6), TV4 (5/5),  HD (4/5), Sydsvenskan (4/5), kulturnyheterna (4/5)


Förtrollad av Paris: Komedi av Agnès Jaoui

Förtrollad

24-åriga Laura har väntat hela livet på den stora kärleken och när hon möter Sandro tror hon sig äntligen ha hittat sin drömprins. Men när sedan ytterligare en precis lika charmerande ung man dyker upp i hennes liv börjar hon undra om man kan ha mer än en själsfrände. Samtidigt har Sandro sina egna problem, för att inte tala om hans far som har fått sin dödsdag bestämd av en spådam och Marianne som kämpar med att få verklighet och saga att gå ihop på förskolan där hon sätter upp en…
SKÅDESPELARE: Agnès Jaoui Agnès Jaoui på IMDbJean-Pierre Bacri Jean-Pierre Bacri på IMDb,Arthur Dupont Arthur Dupont på IMDb.
1 tim 52 min

Trailer: cineuropa.org IMDb (6.6/10), SvD (6/6), Kulturnyheterna (4/5), GP (4/5), Expressen (4/5), Tv4 Nyhetsmorgon (6:50 in i klippet) (4/5)


NO: Drama och historia av Pablo Larraín

no

Chile, 1988. För att blidka omvärlden har den sittande diktatorn Pinochet utlovat ett folkval. Ska han sitta i åtta år till – ja eller nej? Några oppositionella på en reklambyrå bestämmer sig för att göra det omöjliga – att försöka slå en motståndare som själv skrivit reglerna och kontrollerar allt. Genom en modern, ungdomlig reklamkampanj ska de få bort Pinochet från makten. 15 tv-minuter varje dag i en månad är allt de har – och vågar de egentligen lyckas?
1 tim 58 min

Trailer: vimeo IMDb (7.5/10) GP (4/5), SvD (5/6), Sydsvenskan (4/5)


Renoir: Drama av Gilles Bourdos

affisch_RENOIR_03

Det är 1915 och den berömde målaren Auguste Renoir får meddelande om att hans son skadats i kriget. Den åldrade konstnären sörjer redan sin hustru, plågas svårt av reumatism och har tröttnat på både livet och konsten. Men en ny modell – Andrée -ger honom inspiration och livskraften återvänder både till Renoir och hans tavlor. Även sonen – Jean – blir som uppslukad av den färgstarka modellen och fröet till en filmkonstnär börjar sakta men säkert gro.
1 tim 51 min

Trailer: youtube IMDb (6.6/10), GP (3/5), SvD (3/6)


Bakom stängda dörrar: Mysterium, thriller av Francois Ozon

Bakom stängda dörrar - betyg

När franskläraren Germain ser begåvningen i sin unge elev Claude har han ingen aning om vad som väntar. Claude har fått som skrivuppgift att göra en kortare redogörelse över vad som hänt i helgen men lämnar då in en längre berättelse om en klasskamrats familjeliv med pikanta detaljer. Även om Germain inser det olämpliga i texten blir han så fascinerad av avslutningen fortsättning följer att han låter sin elev hållas. Men när Claudes fortsatta djupdykning i klasskamratens familjeliv…
SKÅDESPELARE: Fabrice Luchini Fabrice Luchini på IMDb,Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas på IMDbEmmanuelle Seigner Emmanuelle Seigner på IMDb.
1 tim 45 min

Trailer: youtube IMDb (7.4/10), GP (4/5), HD (4/5), Sydsvenskan (4/5), SvD (5/6)


Broken: Drama av Rufus Norris

Broken

När 11-åriga flickan Skunk bevittnar en misshandel på sin gata dras hon in i en infekterad konflikt som successivt sammanflätar kvartersbornas livsöden. Broken, som är regisserad av prisbelönte teaterregissören Rufus Norris, hade premiär i Cannes och har belönats med en British Independent Film Award för Bästa film. Huvudrollsinnehavaren Tim Roth belönades med en bronshäst för Bästa skådespelare på Stockholms filmfestival. Musik av Blur-sångaren Damon Albarn.
SKÅDESPELARE: Cillian Murphy Cillian Murphy på IMDbTim Roth Tim Roth på IMDb,Bill Milner Bill Milner på IMDbRory Kinnear Rory Kinnear på IMDb.
1 tim 30 min

Trailer: youtube IMDb (7.2/10), SvD (6/6), HD (4/5), GP (3/5), Expressen (4/5), Filmeye (5/5)


Paradis:Tro: Drama av Ulrich Seidl

Paradis_Tro_affisch

Sköterskan Anamarias bild av paradiset är att vara med Jesus. Hon ägnar all sin fritid åt att missionera för att ge det österrikiska folket tron tillbaka. Ulrich Seidls andra film i Paradis-trilogin är full med nattsvart humor och vann pris för Bästa manus på Venedigs Filmfestival 2012. Anamaria är strikt katolsk. Under sina dagliga pilgrimsresor genom Wien går hon från dörr till dörr med vigvatten och en Mariastaty i famnen. En dag, efter många års frånvaro, dyker hennes man, en egyptisk muslim, plötsligt upp. Hymner, sånger och böner blandas nu med regelrätta slagsmål.
1 tim 53 min, 15 år

IMDb (7.3/10),  SvD (5/6), GP (4/5), Sydsvenskan (4/5)


Lore: Drama, thriller av Cate Shortland

Vem kan man lita på när hela ens liv varit en lögn? Adolf Hitler är död och de allierade har tågat in i Tyskland. Men för 15-åriga Lore och hennes fyra syskon har kampen bara börjat. Övergivna av sina föräldrar beger sig syskonskaran tvärs över den krigshärjade landsbygden och genom stadsruinerna för att söka skydd hos deras mormor, men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arvtagare inte längre vad de ska tro på. När vägarna korsas med juden Thomas ställs Lores uppfostran på…

Trailer: youtube IMDb (7.1/10), SvD (5/6), GP (4/5), kulturbloggen (4/5)

Faro: Drama, äventyr av Fredrik Edfeldt

2254

En pappa har mördat en annan man. Polisen är honom på spåren och hans dotter kommer att omhändertas. Hon är meningen med hans liv, och han är trots sina brister hennes allt. Ovilliga att ge upp sin frihet packar de bilen och ger sig av i gryningen. Faro är regissören Fredrik Edfeldts och manusförfattaren Karin Arrhenius andra film tillsammans efter Guldbaggevinnande och kritikerhyllade Flickan, och visades som enda svenska film i tävlan på Göteborgs filmfestival.

Trailer: vimeo IMDb (6.3/10), SvD (4/6), GP (3/5)


Den gröna cykeln: Drama av Haifaa Al-Mansour

WADJDA_copyright Razor Film_keystill_1

Tio-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare så när anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade.

Trailer: youtube IMDb (7.7/10), SvD (5/6), Expressen (4/5), GP (4/5)


Efter revolutionen: Drama av Olivier Assayas

MV5BMTYzOTgzOTA3NV5BMl5BanBnXkFtZTcwMjU1OTE2OA@@._V1_SY317_CR183,0,214,317_

Paris tidigt 1970-tal. Studentrevolten i maj 1968 är avslutad men idéerna och upproret lever kvar. Gilles, en ung student med spirande konstnärsdrömmar, är fullt upptagen av tidens politiska strömningar och tillsammans med sina vänner engagerar han sig i fullt i kampen för ett annat samhälle. Deras aktioner blir allt mer radikala och när ett bråk med några säkerhetsvakter går överstyr ställs gruppen inför en rad personliga och kärleksrelaterade val.

Trailer: youtube IMDb (6.7/10), SvD (5/6),  GP (3/5)

Les Misérables: Drama, musikal, romantik av Tom Hooper

MV5BMTQ4NDI3NDg4M15BMl5BanBnXkFtZTcwMjY5OTI1OA@@._V1_SX214_

IMDb (7.9), SvD (5/6)

Beasts of the Southern Wild: Drama, fantasy av Behn Zeitlin

MV5BMTgxNDM5MDM1Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwOTYwNzQ3Nw@@._V1_SX214_ <a title=”Beasts of the southern wild”
GP (4/5), IMDb (7.3/10), SvD (6/6)

Rust and Bone:

IMDbGP

Cobra (Moon over Burma): IMDb

 

PROGRAM

...

FREDAG 20 OKT
En kvinnas liv 15.45, Capitol 2
Neruda 16.00, Capitol 1
The Nile Hilton Incident 18.00, Capitol 1
Wolf and Sheep 18.00, Capitol 2
The Square 19.40, Capitol 2
Korparna 20.00, Capitol 1

LÖRDAG 21 OKT
Cinemateket: Blow-up 14.00, Capitol 1
Farväl Europa 14.00, Capitol 2
Neruda 16.00, Capitol 2
Blade Runner 2049 16.10, Capitol 1
Korparna 18.00, Capitol 2
The Square 19.10, Capitol 1
Wolf and Sheep 20.00, Capitol 2

SÖNDAG 22 OKT
Kedi 13.30, Capitol 1
En kvinnas liv 13.45, Capitol 2
Neruda 16.00, Capitol 2
Wolf and Sheep 17.00, Capitol 1
The Square 18.00, Capitol 2
Korparna 18.40, Capitol 1
The Nile Hilton Incident 20.40, Capitol 1
Snömannen 20.40, Capitol 2

FÖR FLER DAGAR OCH INFO OM VILKEN SALONG FILMERNA VISAS I SE:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

* obligatoriskt