Våren på Cinemateket

Cinemateket är Svenska Filminstitutets filmklubb som haft sina visningar på Capitol sedan 1990-talet. De har haft fem visningar i veckan hos oss med olika filmserier med stor spännvidd: alltifrån kända klassiker till svårtillgängliga filmer man inte kunnat se på annat sätt.
Capitol har varit en av få svenska biografer som regelbundet visat gammaldags 35-film även efter att alla nya filmer enbart finns i digital form.

I samband med att de gjorde en satsning på att utöka sina visningar till mindre orter runt om i landet beslutades om kraftiga nedskärningar av verksamheten i Göteborg och Malmö.
Samtidigt beslutade Filminstitutets arkiv (där det finns tusentals 35-kopior sparade) att arkivets filmer inte skulle visas utanför Stockholm. Framför allt finns där kopior av utländska filmer med svensk text som utgjort basen i Cinematekets program.
Detta medför att Cinemateket fortsättningsvis bara skall bestå av filmer som visas digitalt. Visserligen pågår runt om i världen digitalisering av klassiker, men det tar tid och innebär att det finns betydligt färre titlar att välja mellan när programmet för Cinemateket skall sättas ihop.
Nedskärningarna har diskuterats under hösten och det har rått osäkerhet om hur det skall bli till våren.
I början av december fattades ett glädjande beslut av Västra Götalandsregionen: de går in med pengar för att stödja Cinemateket under 2017. Deras stöd var en nödvändighet för att det skulle bli en meningsfull om än decimerad verksamhet.

Resultatet:
– Två visningar/vecka (tisdag 18.30, lördag 14.00) mot nuvarande fem.
– Ingen möjlighet att få se traditionell 35 mm-film.
– Betydligt färre filmer med svensk text. Engelskspråkiga filmer visas vanligtvis utan text, utländska filmer på andra språk brukar ha engelsk text.
– Unga Cinemateket läggs ned. (Det var i alla fall det besked vi fick tidigare i höst.)
– Det kommer ingen programtidning för vårterminen, utan publiken förväntas hitta programmet på Cinematekets hemsida.

Besluten om nedskärningar av Cinemateket har fattats i Stockholm. Har du frågor eller synpunkter, kontakta gärna Danial Brännström, chef för Cinemateket.

CINEMATEKETS HEMSIDA.

Men det är alltså bara Cinematekets visningar som minskar. Capitols egen verksamhet kommer självklart att fortsätta i samma omfattning som tidigare!